top of page

Managementul voluntarilor de la A la Z

Asociația Bumerang este una dintre cele 16 organizații beneficiare ale proiectului Managementul voluntarilor de la A la Z propus de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca alături de partenerii săi, Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia. Proiectul urmărește creșterea capacității organizaționale a 16 ONG-uri din Romania prin eficientizarea implicării voluntarilor în activitatea acestora.

 

Acest lucru se va realiza atât prin activități de formare, consultanță și jobshadowing, cât și prin organizarea a unei acțiuni publice comunitare care contribuie la campania „No hate speech” și sunt axate pe promovarea toleranței si luptei împotriva discursului instigator la ură și a oricăror forme de discriminare.

 

Prin acțiunile publice, organizațiile beneficiare vor avea ocazia de a pune în practica teoria celor 9 pași de management al voluntarilor dezvoltându-și competențe relevante pentru gestionarea voluntarilor. Nu în ultimul rând, proiectul propune abordarea problematicii specifice managementului voluntarilor printr-o metodă inovatoare: organizarea a 3 reprezentații de teatru social pe tematica proiectului fiecare din acestea finalizandu-se cu o dezbatere cu implicarea publicului prezent.

 

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Teatru Forum "EŞTI ÎN PLUS"

Asociația Bumerang în parteneriat cu Colegiul Tehnic Buzău a derulat în perioada ianuarie-februarie 2014, proiectul "Eşti în plus" în cadrul Campaniei împotriva violenței în şcoli. Tinerii din liceu au participat la ateliere de teatru forum - formă de teatru social cu caracter interactiv în care spectatorii pot interveni şi schimbă deznodământul poveştii.

Pe durata atelierelor elevii au creat şi au pus în scenă o piesă de teatru forum pe tema violenței în şcoli cu scopul de a preveni producerea faptelor de violenţă în mediul şcolar şi de a forma atitudini civice în rândul elevilor.

Reverii în universul recluziunii

Proiectul “Reverii în universul recluziunii” a fost o inițiativă care s-a născut în urma unei vizite academice în Penitenciarului de Femei Târgșor din județul Prahova. În data de 30 martie 2010 am înființat cercul de creaţie artistică “Fantezia”, activitate ce s-a desfășurat pe o perioadă de 1 an. Proiectul a utilizat modalităţi practice de susţinere şi dezvoltare a competentelor din domeniul artistic și abilităților sociale, ce au contribuit la dezvoltarea şi valorificarea relaționării interpersonale al celor 12 persoane private de libertate.

 

Directorul Penitenciarului Târgșor, Mihaela Pușcaș, și-a exprimat aprecierea și susținerea față de actul artistic al deținutelor și  de inițiativa voluntarilor: “Reverii în universul recluziunii”, ce conține lucrări realizate de persoanele private de libertate, sunt dovada încercărilor de ameliorare a personalității femeilor din așezământul nostru, realizare care depășește granița semnificației artistice, având o semnificație profund umana. în acest context, este cu atât mai important ajutorul venit dinspre societatea civilă prin intermediul Cercului de creație Fantezia.”

 

Una dintre participantele la proiect a susținut intr-un interviu că: “…artă te face mai bun și  mai tolerant. și  aici toleranța este cea mai bună chestiune, să-ti tolerezi defectele și  pe ceilalți și  să-ti exprimi calitățile”.

Acest proiect s-a finalizat printr-o expoziție la Galeriile Fundației pentru Știință și  Artă din București, unde au participat deținutele și  lucrătorii din penitenciar, profesori ai Universității de Artă București și  Facultatea de Sociologie și  Asistență Socială și  diferite personalități (Nicolae Breban, Eugen Simion, Ioan Groșan, etc.).

 

În urma impactului pe care acest proiect l-a avut asupra beneficiarilor, s-au născut două proiecte de genul follow-up dintre care unul a fost dedicat fostelor consumatoare de droguri din Penitenciarul Târgșor. Acest proiect s-a derulat la propunerea Agenției Naționale Antidrog (ANA) și a Grupul de cooperare pentru combaterea consumului şi a traficului ilicit de droguri (Grupul POMPIDOU) din cadrul Consiliului Europei, în cooperare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România unde au câștigat 6 premii cadrul expoziţiei de postere privind prevenirea consumului de droguri, create de deţinuţii din comunităţile terapeutice.

bottom of page