Serviciul European de Voluntariat

Serviciul European de Voluntariat (SEV sau EVS – European Voluntary Service) este un program al Comisiei Europene, finanțat prin programul Erasmus+, care sprijină serviciul de voluntariat transnational al tinerilor. SEV permite tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani să desfășoare stagii de voluntariat pentru perioade de la două săptămâni până la 12 luni în organizații dintr-o altă țară decât țara lor de reședință, de regulă țări din cadrul UE însă și alte țări partenere în acest program.

În România, programul Erasmus+ este gestionat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) și, în mod similar, agenții naționale din alte țări coordonează acest program în fiecare dintre celelalte țări europene.

SEV aspiră la dezvoltarea coeziunii sociale, a solidarității, toleranței și înțelegerii reciproce între tinerii europeni, totodată promovând cetățenia activă. Dincolo de participarea la proiecte venite în sprijinul comunităților locale din țările gazdă, SEV este în primul rând un serviciu de învățare adresat tinerilor europeni: prin intermediul experiențelor de  învățare non-formală, aceștia își îmbunătațesc sau capătă competențe pentru dezvoltarea lor personală, educațională și profesională, cât și pentru mai buna lor integrare socială. Voluntarii deprind noi abilități și limbi străine, descoperind în același timp alte culturi. Anual, câteva mii de tineri europeni se modelează pe ei înșiși prin astfel de stagii SEV!

Stagiile SEV se derulează întotdeauna pe baza unui proiect scris și implementat fie de organizația gazdă, fie de cea de trimitere, finanțat de agenția națională din țara respectivă. Orice proiect SEV include cel putin trei actori principali:

• Voluntarul – tânărul care va derula stagiul de voluntariat într-o organizație dintr-o țară UE sau parteneră în program, diferită de țara sa de reședință;

• Organizația de trimitere – o organizație acreditată pentru acest rol, din țara de reședință a tânărului, care se ocupă de trimiterea lui și care asigură comunicarea cu organizația gazdă, susținând voluntarul în toate procedurile premergatoare plecării sale, dar și pe parcursul sau dupa încheierea stagiului de voluntariat;

• Organizația gazdă – organizația (organizație non-profit sau instituție) care deruleaza proiectul SEV în cadrul căruia voluntarul își va derula activitatea pe perioada stagiului de voluntariat SEV.

Ce nu este SEV?

• o perioadă de studiu sau formare profesională în străinatate sau un stagiu de practică într-o firmă;

• voluntariat cu program parțial;

• un loc de muncă plătit;

• o oportunitate de recreere sau turism;

• un curs de limbă străină;

• un program care necesită anumite abilități sau experiență;

• intervenție în situații de urgență sau post-criza.

Cine poate lua parte la SEV?

Pot lua parte la un stagiu SEV tineri cu vârsta între 18 și 30 de ani, rezidenți legali într-o țară membră UE sau într-o țară parteneră, indiferent de mediul de proveniență al acestora, respectandu-se criteriul non-discriminării. Pot exista și exceptii de la limita inferioară de vârstă în cazul tinerilor cu oportunități reduse, inclusiv tinerii cu dizabilități, care pot participa în proiecte SEV începând cu vârsta de 16 ani.

Nu este nevoie să cunoști limba țării gazdă, să ai abilități speciale, o calificare sau vreo experiență anume pentru a deveni voluntar SEV. Orice tânăr aflat la vârsta vizată de acest program este binevenit să se înscrie. Totuși, organizațiile gazdă au libertatea de a-și selecta voluntarii care se vor implica în proiectele lor în funcție de criterii obiective legate de necesitățile proiectului, însă ținând cont de principiul non-discriminării pe baza de rasă, sex, statut social, apartenență la un grup religios sau etnic sau orice alte criterii de acest tip. Selecția este la latitudinea organizației gazdă și poate depinde de natura proiectului și de numarul aplicanților pentru a participa la acesta; ea poate consta într-o decizie luată pe baza scrisorii de motivație și a CV-ului aplicantului sau pe baza unui interviu (telefonic sau prin internet).

În ce țări pot pleca voluntarii SEV?

Orice țară membra UE sau parteneră în acest program, la alegerea ta, în care există organizații gazdă și proiecte SEV în derulare la momentul respectiv.    Pentru a afla care sunt acestea, parcurge secțiunea Pașii pentru a deveni voluntar SEV și accesează baza de date europeană menționată acolo.

În ce domenii se pot implica voluntarii SEV?

Proiectele SEV derulate de organizațiile gazdă pot avea o diversitate de teme, precum:

cultură și artă | minorități | dezvoltare rurală sau urbană | informarea tinerilor pe diverse teme | sănătate | anti-discriminare | protecția mediului și a animalelor | media și comunicare | șanse egale pentru toți | integrare socială | cetățenie activă | întărirea sectorului asociativ | măsuri anti-delincvență | dialog inter-religios | protecție civilă | drepturile copiilor | rolul activ al femeii | cooperare pentru dezvoltare | dizabilitate | educație prin activități recreative | politici pentru tineret | cooperare regională | programe anti-drog | conservarea patrimoniului | informare europeană | tineret și sport | dialog intercultural | etc. Proiectele SEV nu presupun intervenții cu grad de risc (de ex. ajutor umanitar, ajutor de urgență, etc.)!

Durata proiectului SEV

Stagiul de voluntariat SEV poate avea o durată minimă de o lună și o durată maximă de douăsprezece 12 luni (excluzând pregătirea și evaluarea). Orice proiect SEV include un ciclu de formare și evaluare. De regulă, un tânăr poate derula pe parcursul vieții un singur stagiu de voluntariat în cadrul schemei SEV. În cazul tinerilor cu șanse reduse sau pentru activitățile voluntare de grup, daca este suficient justificat, o durată minimă de două săptămâni este permisă.

Un voluntar, în general, poate participa într-o singură activitate de voluntariat (deci poate derula pe parcursul vieții un singur stagiu de voluntariat inclus într-un proiect SEV). In cazuri justificate (in special atunci cand din motive pedagogice este prevazuta o abordare pas cu pas, atunci cand au aparut probleme in activitatea prevazuta inițial sau dacă voluntarul a participat într-o activitate de grup pe termen scurt), o participare la două sau mai multe activități consecutive de voluntariat este posibilă. Cu toate acestea, durata totală a activității nu poate niciodată să depășească 12 luni pentru un singur voluntar.

Ce spriin primesc pentru a putea participa la un stagiu SEV?

Programul oferă sprijin financiar și logistic cvasi-complet tinerilor dornici să participe la acest serviciu de voluntariat. Programul acopera cheltuielile necesare, inclusiv transportul. Voluntarii beneficiază de sprijin logistic de la organizația de trimitere înainte de plecare și de la cea gazdă pe perioada stagiului, inclusiv bani de masă și de buzunar.

Cine se ocupa de trimiterea voluntarilor SEV din România?

Doar organizațiile acreditate de agenția națională pot trimite (sau, respectiv găzdui) voluntari SEV. Pentru a afla care sunt acestea, te rugam să accesezi secțiunea “Pașii pentru a deveni voluntar SEV”. Principalul rol al organizației de trimitere este de a ajuta voluntarii să își găsească și să contacteze o Organizație Gazdă, de a asigura participarea voluntarului EVS la cursul de formare premergător plecării și de a-l pregăti în mod adecvat înaintea plecării conform nevoilor individuale ale fiecăruia. Organizatia de trimitere (Asociația Bumerang) te va asista în:

Pregătire:

• ajută voluntarii să-și găsească și să contacteze o Organizație Gazdă;

• asigură participarea voluntarilor la cursul de formare dinaintea plecării;

• furnizează pregătire adecvată pentru voluntari înaintea plecării, conform nevoilor individuale ale voluntarilor;

• contact în timpul SEV;

• păstrează contactul cu voluntarii și cu Organizația Gazdă în timpul proiectului.

După întoarcerea din stagiu:

• asigură participarea voluntarilor la evaluarea Activității;

• oferă sprijin voluntarilor pentru a-i ajuta să se reintegreze în comunitate;

• oferă voluntarilor oportunitatea de a face schimb și de a-și împărtăși experiența.

Cine găzduiește voluntarii SEV în țările de plasament?

Voluntarii sunt gazduiti de așa numite Organizații Gazdă, în cadrul cărora își vor desfășura activitatea de voluntariat. Doar organizațiile acreditate de agenția națională din țara respectivă pot derula proiecte SEV și pot așadar găzdui voluntari SEV. În funcție de proiectele pe care le derulează și care te interesează, vei avea libertatea să îți alegi o organizatie gazdă din țara ta de preferință.

Organizatia ta gazda are obligatia de a-ți oferi:

• Mentor - identifică un mentor care este responsabil cu asigurarea de suport personal voluntarilor;

• Sustinere privind sarcinile voluntarilor - oferă supervizare și consiliere voluntarilor prin personal experimentat;

• Sprijin personal - asigură sprijin personal voluntarilor; oferă voluntarilor oportunitatea de a se integra în comunitatea locală, de a întâlni alți tineri, de a socializa, de a participa la activități de recreere etc; încurajează contacte cu alți voluntari SEV oricând este posibil;

• Susținere privind Ciclul SEV de Formare și Evaluare și susținere lingvistică - asigură participarea voluntarilor la sesiuni de formare și evaluare intermediară; furnizarea de oportunitati de invatare a limbii comunitatii respective;

• Respectarea principiilor SEV - asigurarea accesibilității universale la SEV: Organizațiile Gazdă nu pot solicita ca voluntarii să aibă o anumită etnie, religie, orientare sexuală, opinie politică etc.; nici nu pot solicita calificări sau un anumit nivel educațional pentru a selecta voluntarii; furnizarea, pentru voluntari, a oportunității de a îndeplini un set definit de sarcini, permițând integrarea unora din ideile, creativitatea și experiența acestora; identificarea clară a unor oportunități de învățare pentru voluntari;

• Cazare și masă - furnizarea, către voluntar, de cazare și mese adecvate (sau o alocație de hrană, care să acopere și perioadele de vacanță/sărbători);

• Transport local - asigurarea accesului la mijloace de transport local pentru voluntari;

• Alocație - acordarea alocației cuvenite voluntarilor, săptămânal sau lunar.

Ce fel de pregatire ți se oferă pentru stagiul SEV?

Orice proiect SEV include un ciclu de instruire și/sau evaluare:

• Instruire înainte de plecare - Formarea înainte de plecare oferă voluntarilor oportunitatea de a vorbi despre așteptările lor, de a le dezvolta motivația, și de a obține informații cu privire la țara gazdă și la Programul Erasmus+. Aceasta poate fi, de asemenea, o oportunitate ca voluntarii să se întâlnească și să discute cu foști voluntari SEV. Durata acesteia este, în medie, de trei-cinci zile și se deruleaza în țara de reședință a voluntarului, împreună cu toți tinerii din țara care urmează să plece în stagii în perioada respectivă.

• Instruire la sosirea în țara gazdă - Formarea la sosire se desfășoară la sosirea în țara gazdă. Aceasta și mediul local este prezentat voluntarilor, ajutându-i să se cunoasca unii pe alții. Durata acesteia este, în medie, de șapte zile. Sesiunea se desfășoară în grup, împreună cu toți voluntarii SEV sosiți în perioada respectivă.

• Evaluarea intermediară (obligatorie doar pentru stagii peste 4 luni) - Evaluarea intermediară furnizează voluntarilor o oportunitate de a-și evalua experiența până în momentul respectiv, precum și de a întâlni alți voluntari, din alte proiecte derulate în țara gazdă. Durata acesteia este, în medie, două zile și jumătate.

• Evaluarea activității - Evaluarea activității vizeaza scopuri, obiective, motivație, așteptări și sarcini executate pe parcursul stagiului. Aceasta aduce împreună voluntarii și Organizațiile lor de Trimitere, în scopul reflecției cu privire la ceea ce s-a întâmplat în timpul Activității SEV și al evaluării susținerii și comunicării în ceea ce privește Organizațiile de Trimitere. De asemenea, vizează facilitarea reintegrării voluntarilor în țara lor de origine. Durata acesteia este, în medie, trei zile (în țara de reședință).

Primesc vreun vertificat de participare la proiect?

La finalul oricarui stagiu SEV, voluntarul are dreptul să îi fie eliberat certificatul YouthPass, prin intermediul căruia își poate auto-evalua învățarea de pe parcursul stagiului (comunicare într-o limbă străină, abilități matematice, competențe civice și sociale, etc.). Mai multe detalii găsești pe https://www.youthpass.eu/ro/youthpass/

PAȘII PENTRU A DEVENI VOLUNTAR SEV

Pasul 1 Primul pas pe care ți-l recomandăm este identificarea unei organizații de trimitere SEV din România. Sunt peste 100 de astfel de organizații în diferite localități din țară, acreditate să trimită voluntari SEV, Asociația Bumerang fiind una dintre ele.

Pasul 2 Organizația de trimitere te va ajuta să îți identifici o organizație gazda potrivită, în funcție de țara pe care o preferi și în funcție de domeniul de activitate care te interesează. Nu uita că nu toate organizațiile și nu toate țările vizate de tine au proiecte în domeniul care te interesează pe tine în perioada următoare, așadar este bine să fii flexibil și să ai câteva opțiuni.

Pasul 3 Dacă împreună cu organizația ta de trimitere v-ați decis asupra unei organizații gazdă dintr-o anumită țară, organizația de trimitere o va contacta pe aceasta din urmă pentru a afla ce proiecte există în derulare sau în planificare. Dacă ai gasit un proiect care te interesează, urmează pasul 4, în caz contrar continuă căutările.

Pasul 4 Organizația ta de trimitere îți va cere un CV actualizat și o scrisoare de motivație pentru aplicarea la proiectul SEV identificat. Acestea vor fi trimise organizației gazdă, pentru selecție. Nu uita că organizația gazdă poate primi aplicații pentru același proiect de la tineri din mai multe țări participante la program, așadar aceasta va trebui să faca o selecție, deoarece locurile în fiecare proiect sunt limitate, în funcție de specificul acestuia. Pentru a realiza selecția, unele organizații efectuează un interviu cu aplicanții. Acesta se poate derula telefonic sau prin internet și e o bună oportunitate de a-ți prezenta direct motivația și interesele și de a cunoaște direct organizația gazdă.

Pasul 5 Ești anunțat dacă ai fost selectat sau nu de către organizația gazdă pentru a participa la proiectul SEV ales. Dacă ai fost selectat, nu mai rămâne decât ca organizația de trimitere să trimită un document către cea gazdă, pentru ca aceasta să poată depune proiectul respectiv spre aprobare și implicit finanțare la agenția națională care coordonează programul în țara respectivă.

Pasul 6 Organizația gazdă depune la agenția sa națională proiectul SEV respectiv, pentru a fi aprobat spre finanțare. Există 3 termene anuale la care pot fi depuse aceste proiecte și anume: 4 februarie, 30 aprilie, 1 octombrie.

Pasul 7 Organizația ta de trimitere te anunță atunci când află la rândul său dacă proiectul SEV respectiv a primit sau nu aprobare și implicit finanțare. Între pasul 6 și 7 pot trece de la 6 la 8 săptămâni, acesta fiind timpul necesar selecției proiectelor depuse la fiecare termen. În cazul în care proiectul a fost aprobat de către agenția națională din țara respectivă, înseamnă că stagiul tău SEV a fost aprobat!

Pasul 8 Din acest moment, pot începe pregătirile de plecare. Organizația ta de trimitere începe să facă pregătirile logistice: îți asigură biletul de călătorie, îți face asigurarea medicală, îți dă sfaturile necesare înaintea plecării, etc. De asemenea, te înscrie la o sesiune de instruire SEV premergătoare plecării (atenție, nu este vorba despre pregătire profesională!). Împreună cu organizația gazdă, discuți detaliile legate de cazare, masă și program.

Pasul 9 Ești gata de plecare? Start, începe stagiul tău SEV și cea mai bogată experiență a tinereții tale!

* (sursa:http://www.voluntareuropean.ro/ )